Nytt år, nya bestyr

Nu har månader gått sedan jag tog mig för att skriva ett inlägg. Under bloggandets storhetstid förstod jag inte de (vuxna) som skrev intressanta inlägg, men som bara publicerade någon gång i månaden. Nu tycker jag det är konstigt att de ens hann med det. Precis som titeln tyder så är vi inne på ett…

Russböcker

I veckan har jag äntligen tagit tag i att gå igenom innehållet i mina bokhyllor. Faktum är att bokhyllorna inte ens räckt, utan en hel del böcker har trängts undanstoppade i lådor och byråer. Det är självklart inte bara hästböcker, men insikten kom krypande: Hästdelen har växt sig rätt stor över åren och russdelen tar…

Fölhantering

Jag tror nästan inte det finns två hästmänniskor med 100% samma hästhantering. Även där grundfilosofin överensstämmer är det alltid någon liten detalj som skiljer den ena från den tredje. Så hur hanterar man ett föl så att det passar ”alla”? Grunderna Jag tror väldigt mycket på att hantera från tidig ålder. Inte en massa onödigt…

Sommarpremiering

Observera att hela texten gäller Gotlandsruss. Andra regler kan gälla för andra raser. Sommarpremiering är en avelsvärdering för ston, föl, unghästar och valacker, där man får möjligheten att utvärdera hur aveln går, både för den enskilda uppfödaren och för rasen i stort. För mig som uppfödare är det dessutom viktigt att ha en utomstående bedömning…

När mer än halva året gått

Vi är framme i mitten av augusti. Tiden har, som man brukar säga, rusat förbi! Två fölningar har vi hunnit med, samt fem betäckningar. Fölningarna har i år gått enligt skolboken. I det stora hela har även den efterföljande tiden gått problemfritt, så snudd som på att Dag var lite seg igång med diandet. Dockas…

I väntan på fölen

Idag är det 25 mars. De senaste två dagarna har jag, så gott jag kunnat, på distans följt årets avelsvärderingar på Grevagården. 29 stycken 3-åriga russhingstar på fredagen och 31 stycken äldre på lördagen. Av de nygodkända äldre var 75% aktiva travponnyer. Men den 25:e mars innebär också något annat: Det är mindre än 2…

2022<2023

Jag har haft russ sedan 2019. Alltså snart fyra år. Under denna relativt korta tid har jag hunnit med inkörningar, utbildning, betäckningar, föl, dyrköpt kunskap, krossade drömmar och tårar av glädje. Jag vågar inte riktigt spekulera vad tio år av uppfödning ska bära med sig… Kanske ska man inte fundera för mycket, för då hade…

Welshblod

Året är 1951. Gotlandsrussen är hårt inavlade på det lilla blod som fanns att tillgå. Man var tvungen att göra något drastiskt för att rädda russet: Föra in blod utifrån. Det går att skriva ganska utdraget om hur arbetet gick kring att få fatt i en lämplig hingst, men kort och gott föll valet på…

Att välja sto

Att välja sto är kanske, om inte definitivt, det viktigaste val man gör som uppfödare. Hingst och sto må stå för 50/50 av arvsmassan, men sedan tar den viktiga fostran vid och där är stoet ofta ensam, tillsammans med flocken, om att fostra den nya lilla individen. Min uppstart – Ett litet kopparrött stoJag är…

Russföreningarna

Jag har länge varit aktiv i sporter och aktiviteter som kräver engagemang i föreningar för att fungera. Det har under exakt hela tiden också varit svårt att hitta folk som vill engagera sig. Det är istället ett litet antal eldsjälar som bär dessa små föreningar och ser till att de inte helt dör ut. Idag…

Laddar in …

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.


Följ bloggen!

Få ett mejl direkt ett nytt inlägg trillar in.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com